Rabarbersoppa med vanilj

Rabarbersoppa med vanilj
Foto: TV4

Pröva att slå het vaniljdoftande sockerlag över späd rabarber, spetsa med lite vin och låta alltsammans bli riktigt kallt. En ljuvlig dessert när den första rabarbern tittar fram.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 250 g rabarber
  • 3,5 dl vatten
  • 3,5 dl sockerlag
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl torrt vitt vin
  • Sockerlag:
  • 5 dl vatten
  • drygt 2 1/2 dl strösocker
  • rivet skal av 1/4 citron

Gör så här

  1. Sockerlag: Blanda vatten, socker och citronskal i en kastrull. Låt koka tills lagen klarnar, ca 1 minut. Sila bort citronskalet.
  2. Häll vattnet i en kastrull. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ner vaniljkornen i vattnet, lägg också i den urskrapade vaniljstången. Tillsätt sockerlagen. Koka upp. Lyft ur vaniljstången.
  3. Ansa rabarbern och skiva den tunt. Lägg rabarbern i en skål. Häll över den kokande lagen. Häll i vinet. Låt svalna. Ställ skålen i kylskåp och låt soppan bli riktigt kall. Rör om då och då. Servera i dessertskålar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept