Rabarberpaj med vaniljsås

Rabarberpaj med vaniljsås
Foto: TV4

Rabarberpaj är en härlig vårdessert. Helst ska rabarberstjälkarna vara så späda att de inte behöver skalas. Då blir pajen vackert rödrosa och får extra fin smak.

20 maj 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl, drygt
  • 150 g kallt smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 500 g späd rabarber
  • 4 msk socker
  • 2 msk potatismjöl
  • 2,5 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl strösocker, knappt
  • 4 äggulor

Gör så här

  1. Blanda mjöl, socker och bakpulver. Fördela smöret i blandningen med fingertopparna. Blanda snabbt ihop det till en deg. Kavla ut degen tunt och klä en form med lös botten. Ta undan lite deg till gallermönstret.
  2. Skiva rabarberstjälkarna centimetertjockt. Lägg rabarbern i formen. Blanda socker och potatismjöl och strö över. Skär ut ett gallermönster av deg. Grädda ca 30 minuter på näst nedersta falsen i 180-200°.
  3. Häll mjölken och 2 dl grädde i en kastrull. Dela vaniljstången, skrapa ut de svarta kornen i gräddmjölken och lägg i stången. Låt koka upp. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till.
  4. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta, utan att koka, under vispning tills den tjocknar. Vispa resten av grädden och vänd försiktigt ner den i såsen när denna kallnat. Servera pajen ljummen med den kalla såsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept