Rabarberkaka med kardemummamaräng

koket.se
Rabarberkaka med kardemummamaräng
Foto: TV4
Birgitta Rasmusson
Birgitta Rasmusson

Rabarberkaka med kardemummamaräng

14 ingredienser

45 m

Saftig rabarberkaka toppad kardemummadoftande maräng. Ljuvligt gott!

Se Birgitta Rasmusson laga receptet

logo

Ingredienser

  • 400 g rabarber
  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 5 äggulor
  • 1 dl mjölk
  • 1,5 mandelmjöl
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

maräng

  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk kardemumma, stött
  • 5 äggvitor

Garnering

  • florsocker
  • färska jordgubbar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ansa och skär rabarbern i ca två cm breda bitar.
  3. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst.
  4. Blanda mjölsorterna och bakpulvret.
  5. Blanda ner äggulor, mjölk och mjölblandning i smör- och sockersmeten.
  6. Häll smeten i en långpanna, 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över rabarberbitarna.
  7. Vispa äggvitorna till ett riktigt fast skum, så att du får en maräng.
  8. Tillsätt sockret, lite i taget, under kraftig vispning.
  9. Blanda i kardemumman.
  10. Bred marängsmeten över rabarbern.
  11. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min.
  12. Låt kakan svalna och skär den i bitar. Pudra över florsocker.
  13. Servera kakan ljummen eller kall, gärna med lättvispad grädde och jordgubbar.