Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Rabarberkaka med hemgjord vaniljvisp

Rabarberkaka med hemgjord vaniljvisp
Foto: TV4
Från Mitt kök

Saftig kaka med rabarber, mandel och kardemumma. Serveras med hemgjord vaniljvisp.

20 maj 2015
Visa mer
1 h

Du behöver

Vaniljvisp

  • 60 g äggula (4)
  • 85 g strösocker (1 dl)
  • 25 g maizena (0,5 dl)
  • 1 vaniljstång
  • 250 g mjölk
  • 15 g smör
  • 300 g lättvispad grädde (3 dl)

Rabarber- och mandelkaka

  • 3 stjälkar rabarber
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 150 g strösocker (1,75 dl)
  • 110 g ägg (2), rumstempererade
  • 30 g äggula (2), rumstempererade
  • 200 g mandelmjöl (4 dl)
  • 120 g vetemjöl (2 dl)
  • 7 g bakpulver (1,5 tsk)
  • 10 g vaniljsocker (1 msk)
  • 4 g kardemumma (0,5 tsk)

Garnering

  • strösocker
  • kardemumma
  • hyvlad mandel

Gör så här

  1. Vaniljvisp
    Blanda äggula, strösocker och maizena i en bunke.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg allt i en kastrull. Koka upp vaniljstången med mjölken, slå det över äggblandningen och rör runt.
  3. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm under konstant omrörning på mellanvärme tills du får en tjock och fin kräm.
  4. Häll över krämen i en ren bunke, klicka i smöret och blanda. Låt svalna i kylen.
  5. Vispa sedan grädde lite lätt och och blanda i vaniljkrämen, blanda till en slät och fluffig vaniljvisp.
  6. Rabarber- och mandelkaka
    Sätt ugnen på 180 grader, smöra och mjöla en form med löstagbar kant och lägg ett bakplåtspapper i botten.
  7. Vispa smör och strösocker luftigt, tillsätt sedan 1 ägg i taget. Sikta ner alla torra ingredienser och blanda till en slät och fin smet.
  8. Fördela smeten i formen och toppa med rabarber och strö över lite strösocker, kardemumma och hyvlad mandel.
  9. Grädda mitt i ugnen på 180 grader i 25-30 minuter, ta ut och låt svalna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept