Rabarberkaka

Rabarberkaka
Foto: TV4

Frasig botten, syrligt gelé och mjuk, mild vaniljkräm är kombinationen i den här rabarberkakan. Servera som dessert eller till kaffet.

26 januari 2009
Visa mer
12

Du behöver

  • Mördeg:
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 äggula
  • Vaniljkräm:
  • 6 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl kaffegrädde
  • 1 msk mjasstärkelse
  • 1 tsk vaniljsocker

Rabarbergelé:

  • 700 g rabarber
  • 2,5 dl strösocker
  • 8 gelatinblad

Till servering:

  • vispgrädde
  • Frukt

Gör så här

  1. Kakbotten: Rör samman smör, florsocker och äggula till mördegen. Tillsätt mjölet och arbeta raskt ihop degen, låt den sedan vila i kyl några timmar. Kavla ut degen och klä en form med löstagbar botten, se till att degen kommer 3–4 cm upp på kanterna. Nagga degen i bottnen och grädda i mitten av ugnen på 200° i 20 minuter. Låt bottnen svalna.
  2. Rabarbergelé: Lägg gelatinbladen i vatten. Skär rabarbern i 2-centimetersbitar, lägg dem i en kastrull och varva med socker. Låt sjuda under lock tills rabarbern är mjuk, tillsätt röd saft om rabarbern är blek. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem i den varma rabarberkompotten och låt gelatinet smälta. Låt blandningen svalna. Häll rabarbergelét i mördegsskalet när blandningen börjar stelna.
  3. Vaniljkräm: Vispa samman äggulor, kaffegrädde, socker, vaniljsocker och maizenamjöl i en kastrull. Låt krämen sjuda på svag värme tills den tjocknat och låt den sedan svalna. Bre krämen över rabarbergelét.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept