Rabarbercurdpaj med italiensk maräng

POPULÄRT
Rabarbercurdpaj med italiensk maräng
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Linnea
Linnea

Rabarbercurdpaj med italiensk maräng

Av: Linnea

Från: Hela Sverige bakar

14 ingredienser

ca 1 h 20 m

Mördegspaj med syrlig rabarbercurd under sött marängtäcke.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar junior.

Ingredienser

portioner stycken

Mördegsbotten

  • 1,5 dl florsocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 180 g smör, rumstempererat
  • 1 äggula

Rabarbercurd

  • 430 g glasrabarber (eller röd rabarber)
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 6 äggulor
  • 2 msk majsstärkelse
  • 2 msk citronsaft
  • 60 g smör

Italiensk maräng

  • 3 äggvitor
  • 57 g vatten
  • 158 g strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Blanda alla ingredienser i en bunke till en deg.
  3. Kavla degen till ca 3 mm tjock och täck portionspajformarna med degen. Nagga med en gaffel.
  4. Grädda mördegsbottnarna mitt i ugnen på galler i ca 13-15 minuter.
  5. Under tiden gör du rabarbercurden.

Rabarbercurd

  1. Skölj rabarbern och skär i små tunna skivor.
  2. Lägg rabarbern i en kastrull med sockret och vattnet. Låt koka i fem minuter.
  3. Vispa äggulorna.
  4. Mixa rabarbern tills det blir puré med en stavmixer eller vanlig mixer.
  5. Häll tillbaka purén i kastrullen, tillsätt smöret som du skurit i bitar.
  6. Blanda maizena och citronjuice i en skål tillsätt maizenablandningen och de vispade äggulorna till rabarberpurén. Vispa ihop med en vanlig handvisp.
  7. Sätt tillbaka kastrullen på låg värme tills krämen tjocknar och häll den sedan i en annan bunke och ställ in i kylen.

Maräng

  1. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en bunke.
  2. Koka upp vatten och socker i en kastrull till 121 grader.
  3. Häll en tunn stråle av sockerlagen i äggvitorna på maxhastighet och fortsätt vispa tills marängen är ljummen.

Montering

  1. Ta ur bottnarna ur pajskalen och lägg sedan i raberbercurden.
  2. Spritsa marängen på rabarbercurden och bränn av pajerna med en gasolbrännare.