Rabarbercurdpaj med italiensk maräng

ca 1 h 20 m
5 pajer
Rabarbercurdpaj med italiensk maräng
Foto: Pernilla Thelaus/TV4

Mördegspaj med syrlig rabarbercurd under sött marängtäcke.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar junior.

3 december 2015
Visa mer
ca 1 h 20 m
5 pajer

Du behöver

Mördegsbotten

  • 1,5 dl florsocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 180 g rumstempererat smör
  • 1 äggula

Rabarbercurd

  • 430 g röd rabarber, helst glasrabarber
  • 2,5 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 6 äggulor
  • 2 msk maizena
  • 2 msk citronjuice
  • 60 g smör

Italiensk maräng

  • 3 äggvitor
  • 57 g vatten
  • 158 g strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Blanda alla ingredienser i en bunke till en deg.
  3. Kavla degen till ca 3 mm tjock och täck portionspajformarna med degen. Nagga med en gaffel.
  4. Grädda mördegsbottnarna mitt i ugnen på galler i ca 13-15 minuter.
  5. Under tiden gör du rabarbercurden.
  6. Rabarbercurd
    Skölj rabarbern och skär i små tunna skivor.
  7. Lägg rabarbern i en kastrull med sockret och vattnet. Låt koka i fem minuter.
  8. Vispa äggulorna.
  9. Mixa rabarbern tills det blir puré med en stavmixer eller vanlig mixer.
  10. Häll tillbaka purén i kastrullen, tillsätt smöret som du skurit i bitar.
  11. Blanda maizena och citronjuice i en skål tillsätt maizenablandningen och de vispade äggulorna till rabarberpurén. Vispa ihop med en vanlig handvisp.
  12. Sätt tillbaka kastrullen på låg värme tills krämen tjocknar och häll den sedan i en annan bunke och ställ in i kylen.
  13. Maräng
    Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en bunke.
  14. Koka upp vatten och socker i en kastrull till 121 grader.
  15. Häll en tunn stråle av sockerlagen i äggvitorna på maxhastighet och fortsätt vispa tills marängen är ljummen.
  16. Montering
    Ta ur bottnarna ur pajskalen och lägg sedan i raberbercurden.
  17. Spritsa marängen på rabarbercurden och bränn av pajerna med en gasolbrännare.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept