Rabarbercurd

koket.se
Rabarbercurd
Foto: Tv4
johan hedberg
johan hedberg

Rabarbercurd

8 ingredienser

30 m

Ljuvlig curd på rabarber. Klarar sig drygt 1 vecka i kylen.

Se Johan Hedberg laga receptet

logo

Ingredienser

  • 400 g rabarber
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 6 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 knivsudd salt
  • 0,5 citron, skalet (endast det absolut yttersta, gula)
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Tvätta av rabarbern och skär den sen i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull, häll över sockret, rör om ett par varv och låt stå 15-20 min.
  2. Häll över vattnet och koka upp på medelvärme. Låt koka tills alla bitarna är upplösta. Ta av från värmen och låt svalna till rumstemperatur.
  3. Mixa (heja stavmixern!) till en helt slät puré.
  4. Lägg äggulorna i en bunke och placera över vattenbad. Ha inte i så mycket vatten att det når upp till bunken utan lämna lite utrymme mellan. Vispa gulorna lätt och tillsätt därefter strösocker och salt.
  5. Vispa konstant tills smeten blivit varm och tjocknat. Den ska påminna om lättvispad grädde. Den får inte bli för varm för då blir det äggstanning.
  6. Tillsätt cirka en deciliter av purén (gärna lite mer om man vill ha den en aning lösare) Sluta inte röra (inte hetsigt, men sådär mjukt och snällt med en slickepott så den värms upp jämnt och fint) förrän curden är varm och tjock.
  7. Ta av från pannan, klicka i smöret och smaksätt med citronskalet. Rör tills allt löst sig och inga klumpar är kvar. Passera gärna genom en sil.
  8. Häll upp på en väl rengjord burk.