Rabarberbakelse med rödbeta

1,5 h
4 bakelser
Rabarberbakelse med rödbeta
Foto: TV4

Saftiga, glutenfria bakelser med rabarbermousse och rödbeta.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

10 september 2015
Visa mer
1,5 h
4 bakelser

Du behöver

Rödbetsbotten

  • 3 ägg
  • 50 g socker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 20 g kokosmjöl
  • 20 g mandelmjöl
  • 40 g potatismjöl
  • 2 msk rödbetspulver

Rabarbermousse

  • 225 g rabarber
  • 1 vaniljstång
  • 50 g vatten
  • 75 g socker
  • 2 blad gelatin
  • 50 g vispgrädde
  • 50 g mascarpone

Rödbetsgelé

  • 100 g vatten
  • 1 blad gelatin
  • 0,5 msk rödbetspulver
  • 1 msk florsocker

Dekoration

  • rabarber

Gör så här

  1. Rödbetsbotten
    Värm ugnen till 175 grader. Vispa 3 äggvitor hårt och tillsätt 25 g socker gradvis, vispa 3 äggulor och 25 socker poröst.
  2. Blanda i bakpulver, kokosmjöl, mandelmjöl, potatismjöl och rödbetspulver med äggulevispet och vänd i äggvitorna.
  3. Bred ut på en plåt, ca 1 cm tjockt. Grädda 10-15 min och låt sedan svalna. Stansa ut fyra bottnar med de formar du tänkt gjuta moussen i (ca 5 cm i diameter).
  4. Rabarbermousse
    Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  5. Skär rabarbern i bitar, lägg i en kastrull tillsammans med frön från 1 vaniljstång, vatten och 50 g socker. Koka upp och sjud rabarbern tills den är mjuk.
  6. Blanda i gelatinbladen, lägg kompotten i en metallbunke och kyl blandningen i ett isbad.
  7. Vispa vispgrädde, mascarpone och 25 g socker. Vänd ner rabarberkompotten och fyll dina mousseringar med rödbetsbotten i. Kyl minst 1 timme.
  8. Rödbetsgelé
    Värm vatten med gelatinbladet, rödbetspulver och florsocker. Skeda försiktigt ett tunt lager ovanpå moussen. Kyl.
  9. När moussen har stelnat, ta försiktigt ur formarna och dekorera med rabarber skuren i tunna skivor.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept