Rabarber- och jordgubbssoppa med vaniljpannacotta

Rabarber- och jordgubbssoppa med vaniljpannacotta
Foto: TV4

Här samsas två av sommarens härligaste smaker. Den friskt syrliga soppan balanseras av den lena, krämiga, vaniljdoftande pannacottan. Till den behöver du åtta små portionsformar av aluminiumfolie. Leta gärna efter den exklusiva tahiti- eller bourbonvaniljstången. Hittar du någon av de sorterna behöver du bara använda 2 stänger till pannacottan.

18 mars 2009
Visa mer
8

Du behöver

Rabarber- och jordgubbssoppa:

  • 600 g rabarber
  • 4 vaniljstänger
  • 6 dl vatten
  • 2,25 dl socker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 2 msk kallt vatten
  • 6 dl rensade jordgubbar
  • Pannacotta:
  • 1 vaniljstång
  • 1 liter grädde
  • 2,25 dl socker
  • 4 gelatinblad

Gör så här

  1. Soppa: Skär rabarbern i tändsticksstora pinnar. Klyv vaniljstängerna på längden och skrapa ut fröna. Koka vatten, socker, vaniljstänger och -frön i ca 10 minuter. Ta upp vaniljstängerna. Rör ut majsstärkelsen i vattnet och red av soppan till en lite simmig konsistens. Lägg i rabarberstickorna och kyl ner helt.
  2. Pannacotta: Klyv vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp grädde, vaniljstång och -frön med sockret. Låt svalna något och ta upp vaniljstången. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten några minuter. När de mjuknat, krama ut vattnet och tillsätt bladen i den varma grädden. Rör om ordentligt och häll upp smeten i portionsformar av aluminiumfolie. Ställ kallt till servering.
  3. Skölj och snoppa jordgubbarna, skiva dem och lägg i soppan. Spola hastigt av folieformarna under varmt vatten så att pannacottan lossnar. Lägg pannacottorna i mitten på djupa tallrikar, häll soppan runt om och servera.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept