Rødgrød och koldskålsparfait

POPULÄRT
Rødgrød och koldskålsparfait
Foto: TV4

Rødgrød och koldskålsparfait

Av: Filippa - Köpenhamn

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

30 m + 3 h

En dansk sommarklassiker i modern tappning! Jordgubbskräm med parfait och vit chokladcrunch. Mums!

Dryck: Ett somrigt och fruktigt dessertvin typ Tokai. En lite sötare roséchampagne fungerar också fint.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Koldskålsparfait

  • 6 äggulor
  • 150 g strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 1 citron, skalet (ekologisk)
  • 2,5 dl lättfil
  • 250 g crème fraîche, 38 %

Rødgrød/jordgubbskräm

  • 1 l färska jordgubbar
  • 4 dl vatten
  • 3 msk strösocker
  • 2 msk potatismjöl

Crunch

  • 300 g vit bakchoklad

Servering

  • harsyra

Gör så här

Koldskålsparfait

  1. Häll gulor och socker i en skål. Skrapa ur fröna ur vaniljstången. Vispa ägg, socker, vaniljfrön och citronskal till en skummande äggtoddy. Blanda äggtoddyn med fil och crème fraiche. Häll upp i små silikonformar och ställ i frysen i 3 timmar.

Rødgrød

  1. Skär gubbarna i mindre bitar och häll i en gryta (men spara ca 100 g till servering) med ca 4 dl vatten eller tills gubbarna är täckta med vatten. Tillsätt sockret, koka upp och smaka av. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten. Tag av grytan från värmen och medan grøden fortfarande är varm tillsätts potatismjölsvattnet under omrörning.

Crunch

  1. Lägg chokladen på en bakplåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen på 160 grader tills chokladen blir ljusbrun, detta bör övervakas. Ta ut plåten och kyl. När chokladen har kylt av kan den brytas till små crunchstycken.

Servering

  1. Lägg upp parfait i bottnen på djupa tallrikar, häll rødgrød runt omkring, toppa med skivor av färska jordgubbar, strö över crunch och toppa av med lite harsyra.