Quiche med chorizo, tomat och bönor

60 m + 75 m
4 - 6
60 m + 75 m
4 - 6

Du behöver

Pajdeg

  • 100 g smör, kylskåpskallt
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 100 g kvarg eller ricotta
  • 0,5 tsk salt

Fyllning

  • 1 liten bunt knipplök, endast gröna blasten (eller det gröna på 1 stor purjolök)
  • 1 stor klyfta vitlök
  • 10 små tomater
  • 1 burk stora vita bönor (ca 400 g)
  • 1,5 chorizo, gärna grovmalen, ej rå färsk
  • ca 1 dl oreganoblad, plockade
  • 6 ägg
  • 5 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 150 g fetaost, gjord på får- eller getmjölk

Gör så här

  1. Pajskal
    Skär smöret i tärningar. Arbeta hastigt samman mjöl, kesella, smör och salt till en deg (i en matberedare med knivarna monterade, eller för hand).
  2. Knåda degen lite på lätt mjölat bakbord. Kavla ut den till en cirka 3 mm tjock rundel. Klä en springform cirka 23 cm i diameter. Tryck ut degen ordentligt längs bottenkanten och nyp till extra uppe på sidkanten. Skär bort deg som hänger över kanten. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp i 30 minuter.
  3. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Ta bort plastfolien och nagga bottnen med en gaffel. Täck kanterna med aluminiumfolie och förgrädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter eller tills bottnen har fått lite färg.
  4. Ta bort aluminiumfolien från kanterna efter förgräddning.
  5. Fyllning
    Strimla lökblasten, hacka vitlöken och halvera tomaterna. Skölj och låt bönorna rinna av ordentligt i sil. Skär korven i tärningar och hacka oreganon fint. Varva alltsammans i pajformen.
  6. Rör samman ägg och gräddmjölk och krydda med salt och peppar. Häll blandningen över pajfyllningen och se till att den rinner ner till botten och inte bara lägger sig på toppen. Riv fetaosten grovt och strö över.
  7. Sänk värmen till 175 grader och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme eller tills äggstanningen har stelnat och pajen börjar få fin färg. Låt gärna quichen vila i cirka 20 minuter innan den serveras.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept