Quatre quart

Från Nyhetsmorgon

Quatre quart är en fransk sockerkaka som har sitt ursprung i Bretagne och som bokstavligt talat betyder Fyra fjärdedelar.

26 juli 2015
Visa mer

Du behöver

  • 200 g ägg (4 st)
  • 200 g cassonade eller strösocker
  • 200 g vetemjöl + 5 g bakpulver
  • 200 g osaltat smör + lite smör till formen

Glasyr:

  • juicen av en citron
  • 50 g strösocker eller florsocker.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 210°. Och medans den blir varm kan du blanda ihop ingredienserna till glasyren.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt och poröst i en bunke, antingen för hand eller med elvisp. Sikta ner mjöl och bakpulver och rör försiktigt. Smält smöret och rör ner även det med en slickepott.
  3. Häll smeten i en smord avlång sockerkaksform, eller skär ut en bit bakplåtspapper som passar perfekt i formen (så slipper du smörja och diska formen).
  4. Grädda kakan längst ner i ugnen i cirka 40 minuter. Kontrollera med en liten kniv om den är klar innan du tar ut den.
  5. Pensla direkt glasyren över kakan och låt den svalna.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept