Purjo på risbädd

Purjo på risbädd
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Purjo på risbädd

8 ingredienser

En bra rätt att göra när man har mycket ris över. Löken, osten och buljongen ger en god smak till allt.

Ingredienser

portioner
  • 2-3 purjolökar, ej för tjocka
  • 4 port kokt ris

Sås:

  • 2 msk margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 4-5 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl ost, riven
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Dela löken i bitar. Sjud den knappt färdig i lättsaltat vatten och låt den sedan rinna av.
  3. Lägg riset i en ugnsform och löken däröver.
  4. Fräs margarin och mjöl till såsen, späd med buljong och koka såsen 5 min.
  5. Ta såsen av värmen, krydda och rör ned osten. Slå såsen över formen och gratinera tills ytan fått fin färg.