Pumpakräm och stekt svamp med syrad spetskål, västerbottenost och rostat bovete

Desirée Jaks

Pumpakräm och stekt svamp med syrad spetskål, västerbottenost och rostat bovete

16 ingredienser

60 m

Pumpakräm, smörstekt svamp, snabbsyrad kål, västerbottenost och rostat bovete. Hur gott låter inte det? Vegetarisk lyxmat!

Ingredienser

portioner

Rostat bovete

  • 0,5 dl bovete
  • olja, till stekning

Pumpakräm

  • 1 butternutpumpa
  • olja, till rostning
  • 2 msk smör
  • 1-2 msk smetana
  • salt
  • citron

Syrad spetskål

  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 spetskål

Servering

  • 1 l valfri färsk svamp
  • smör, till stekning
  • 50 g Västerbottensost, finriven
  • valfria örter, till garnering

Gör så här

Rostat bovete

  1. Blötlägg bovetet i ljummet vatten, ca 1 h. Sila av och rosta i panna med lite olja, tills det är krispig och gyllene. Låt rinna av på papper.

Pumpakräm

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och tärna pumpan, ta bort kärnhuset. Lägg pumpan på en plåt tillsammans med lite olja, rosta tills den är helt mjuk, ca 30 minuter. Mixa pumpan med smör och smetana till en slät kräm. Smaka upp med salt och citron.

Syrad spetskål

  1. Koka ihop ättika, socker och vatten och låt sedan svalna. Skiva spetskålen så tunt du kan, använd gärna en mandolin. Lägg kålen i kallt vatten ca 15 minuter. Lyft upp kålen och vänd i lagen innan servering.

Servering

  1. Värm upp pumpakrämen och stek svampen i massa smör. Lägg krämen i botten på tallriken, fortsätt med svamp, syrad kål, riven västerbottenost och toppa med rostat bovete och örter.