Pulled chicken med majssallad och chipotlemajonnäs

koket.se
Pulled chicken med majssallad och chipotlemajonnäs
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Pulled chicken med majssallad och chipotlemajonnäs

28 ingredienser

1 h 15 m

Pulled chicken gjort på kycklinglår, öl och bbq-sås. Serveras med rostad majs- och paprikasallad samt chipotlemajonnäs.

Se Lisa Lemke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 kg kycklinglår (med ben)
  • 2 tsk korianderfrö
  • 1 msk starkt paprikapulver
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk rörsocker
  • 1 msk salt
  • 3 klyftor vitlök
  • ev 0,5 chilifrukt
  • 33 cl ljus lager (öl)
  • 2 dl rökig bbq-sås, helst smaksatt med chipotle
  • 1 limefrukt, pressad saft av

Majssallad

  • 3 färska majskolvar
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 röda paprikor
  • 1 kruka koriander
  • 1 limefrukt, saft från
  • salt
  • svartpeppar
  • 2-3 salladslökar

Chipotlemajonnäs

  • 1 ägg, rumsvarmt
  • 1 dl matolja, rumstempererad
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk chipotlepasta
  • salt

Till servering

  • källarfranska (briochefrallor eller andra mjuka frallor)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Mortla korianderfröna och rör ihop dem med resten av kryddorna. Massera in kryddblandningen runt om kycklinglåren.
  2. Skala och skär de gula lökarna i klyftor. Skala och krossa vitlöken och hacka chilin om du väljer att ha med den. Lägg detta i botten av en stor ugnsfast gryta med lock. Lägg köttet på löken. Rör ihop öl och bbq-sås och häll detta över köttet. Ställ in grytan i mitten av ugnen. Låt stå i cirka 1 timme eller tills köttet är så mört att det går lätt att dra isär med hjälp av en gaffel. Ös gärna köttet någon gång under tiden.
  3. Rosta samtidigt paprikan i ugnen samtidigt som kycklingen tillagas. Dela paprikan
  4. på mitten och kärna ur den. Massera in den med olja runt om och lägg i en liten form (eller direkt på gallret) med skalsidan uppåt. Rosta i mitten av ugnen tills paprikan fått ordentligt med färg. Ta då ut den, låt den svalna något och riv sedan av det mörka skalet och strimla resten grovt.
  5. Gör majssalladen under tiden som paprikan och kycklingen tillagas. Ta bort blasten från kolvarna. Skär av alla kärnor från kolvarna. Strimla vitlök och hetta upp en stor stekpanna eller vid, tjockbottnad kastrull med olja och smör. Fräs vitlök och majskorn med paprikapulver tills majsen är mjuk och fått fin färg. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  6. Sväng sedan innan servering runt allt med den grillade, strimlade paprikan, pressad lime, strimlad salladslök och grovhackad koriander.
  7. Blanda ägg, vitvinsvinäger, senap och chipotlepasta i en smal mixerskål. Tillsätt oljan droppvis under tiden som du mixar med en stavmixer och fortsätt med oljan tills majonnäsen gått samman och är krämig. Smaka av med salt.
  8. Ta upp köttet ur grytan och mixa det som är kvar i grytan till en slät sås. (Häll av lite av den mixade såsen och ställ den åt sidan. Den kan du använda som dressing när du serverar om du vill). Dra köttet i tunna bitar och lägg tillbaka det i grytan med såsen. Blanda och smaka av med limesaft, salt och peppar.
  9. Servera kycklingen med chipotlemajonnäs, majssallad och eventuellt mjukt bröd och den överblivna såsen från kycklingen.