Lammbog med sockerbrynt potatis

Lammbog med sockerbrynt potatis
Foto: Ps matsal
Per Gustafson - KK 2019
Per Gustafson - KK 2019

Lammbog med sockerbrynt potatis

Av: Per Gustafson

Från: Ps matsal

22 ingredienser

Lammbog med smetana och sockerbrynt potatis.

Ingredienser

portioner st
  • 1750 g urbenad dilammbog

Kryddblandning "skandinaviarub"

  • 2,5 msk salt
  • 1,25 msk dillfrö
  • 2,5 msk fänkålsfrö
  • 2,5 msk timjan
  • 1,25 msk svartpeppar
  • 1,25 msk vitpeppar
  • 1,25 msk sellerisalt

Primörsallad

  • 2 kg potatis, färsk
  • 250 g strösocker
  • 5 msk vatten
  • 500 g salladsärtor
  • 30 rädisor
  • 20 knippmorötter
  • 20 sticklökar
  • 2,5 askar babyspenat

Citronsmetana

  • 2 citroner, zest och saft
  • 3 dl Smetana
  • 1 msk dijonsenap
  • salt
  • peppar
  • En nypa socker

Gör så här

Lammbog med sockerbrynt potatis

  1. Alla kryddor är torkade. Mixa allt.
  2. Bind upp och gnid in köttet med kryddruben. Stek i 100º ugn till innertemperatur på 52º.
  3. Låt svalna och kyla ner så det fixerar sig väl. Skär i 3 bitar per portion och grilla före servering.
  4. Putsa och koka potatisen. Tvätta morötterna och skär dem på snedden i fina skivor. Koka dem i saltat vatten.
  5. Ansa sugarsnaps, rädisor och sticklök. Blanchera sugarsnaps 1 minut och sticklök i 30 sekunder. Skölj spenaten och låt den rinna av.
  6. Värm upp socker tillsammans med vatten och börja "koka en karamell". Karamellisera den kokta potatisen och blanda sen den med sugarsnaps, morötterna, rädisor och sticklök strax innan servering.
  7. Sautera potatissalladen lätt i olivolja. Krydda med salt och
peppar. Vänd ner spenaten i potatissalladen precis före servering.

Citronsmetana

  1. Riv skalet av citronerna. Dela dem sedan och rosta snittytan i het panna. Pressa sedan saften över det rivna skalet.
  2. Tillsätt dijonsenapen och citronsaften med citronzesten i smetana och smaksätt med salt och peppar samt en nypa socker.