Provensalsk grönsakssoppa

Provensalsk grönsakssoppa
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Provensalsk grönsakssoppa

16 ingredienser

Soupe au pistou (pestosoppa) är en sydfransk mättande soppa med både gröna och torkade bönor. Den doftar och smakar av vitlök och basilika.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 morot
  • 1 selleristjälken
  • 1 bit rotselleri
  • 1 purjolök
  • 200 g tomat
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 bit lagerblad
  • 0,5 dl vita bönor, blötlagda
  • färsk timjan
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 dl gröna ärtor
  • 1 dl haricots verts

Till servering:

  • 4 msk färdig pesto

Gör så här

  1. Lägg de vita bönorna i blöt över natten. Häll bort vattnet och skölj bönorna. Låt dem rinna av i durkslag.
  2. Skala, ansa och skölj grönsakerna. Skålla och skala tomaterna. Grovhacka morot, selleristjälk, rotselleri, purjolök och tomater.
  3. Värm oljan och fräs de grovhackade grönsakerna lätt till-sammans med vitlöksklyftorna, en timjankvist och lagerblad. Tillsätt de vita bönorna. Häll på buljongen. Koka upp och koka tills bönorna är mjuka, ca 20 minuter. Smaka av.
  4. Koka upp soppan strax före serveringen. Lägg i ärter, haricots verts, skurna i mindre bitar, samt färsk timjan. Servera med peston i separat skål och låt gästerna klicka den i soppan.