Provencalsk anka med cidersås och chèvregratinerad potatis

Provencalsk anka med cidersås och chèvregratinerad potatis
Foto: TV4

Provencalsk anka med cidersås och chèvregratinerad potatis

Av: Åsa - Piteå

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

1,5 h

Knaperstekt ankbröst med provencalska kryddor, gräddig cidersås och gratinerad potatis med getost.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Anka

  • 2-3 ankbröst
  • 2-3 msk provencalska kryddor
  • salt
  • peppar

Cidersås

  • 1 dl ankfond
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk timjan och rosmarin, hackade
  • 4 msk smör
  • 2 dl cider

Chèvrepotatis

  • 4 potatisar, ganska stora
  • 180 g getost
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 msk timjan och rosmarin, hackade
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Servering

  • 8 msk fikonmarmelad
  • sallad

Gör så här

Ankan

  1. Snitta skinnet/fettet på ankan i små fina rutor och lägg på provencalska kryddor.
  2. Lägg ner i kall gjutjärnspanna (utan smör). Starta värmen på plattan och låt den ligga där tills den har fin färg, är knaperstekt och börjar flyta omkring i sitt eget fett. Ta av från plattan, krydda med salt och peppar. Vänd på ankan, krydda igen och ställ in hela pannan i ugnen i 150 grader (om det är mycket fett, kan man ösa ur lite, innan man ställer in i ugnen). När ankan är 55-57 grader, ta ut den och låt vila i ca 10 minuter innan du skär upp den.

Cidersåsen

  1. Koka upp fond och grädde med skivad vitlök och örter. Låt reducera till hälften. Sila av. Vid servering, koka upp och tillsätt smör, sedan cider.

Potatisen

  1. Koka potatisen med skal, låt svalna. Dela i två halvor och gröp ur lite fyllning.
  2. Gör en blandning av potatisen, osten, crème fraiche och örter. Fyll potatisen och ringla över lite olivolja, dra något varv med pepparkvarnen och flingsalt efter eget tycke och smak.
  3. Gratinera i ugnen i 250 grader i ca 10 minuter.
  4. Servera ankan med potatisen, cidersåsen, fikonmarmelad och en fräsch sallad.