Profiterole - se & gör

Spela video Profiterole - se & gör
Foto: TV4

Ett berg av bakelser gör vem som helst glad. Spela klippet så visar Johan Sörberg hur du gör klassikern profiterole.

15 november 2016

Du behöver

Pâte à choux

  • 250 g mjölk
  • 250 g vatten
  • 250 g smör
  • 15 g salt
  • 30 g strösocker
  • 280 g vetemjöl
  • 400-450 g ägg

Fyllning - efter smak

  • vaniljkräm eller glass, eller vad du föredrar

Chokladsås

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 1 dl vatten

Gör så här

  1. Koka upp mjölk, vatten, socker, salt och smör. 
  2. Lyft av kastrullen från plattan och rör ner mjölet. Ställ tillbaka den på plattan igen, sänk värmen, och "rosta" degen tills det blir en boll.
  3. Låt svalna i ca 10 minuter. Vispa upp äggen och blanda i smeten, lite i taget. Degen ska inte vara rinnig.
  4. Klicka ut degen på bakplåtspapper och forma försiktigt med ett blött finger till bollar, titta gärna på klippet för att se hur Johan gör.
  5. Grädda på 200 grader i ca 18-20 minuter.
  6. Gör ett hål i botten och spritsa i valfri fyllning. Lägg på en tallrik och ringla chokladsås över, se nedan för recept.
  7. Chokladsås
    Koka ihop ingredienserna under omröring. Det tar ca 3-6 minuter, beroende på hur tjock du vill ha den.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept