Prinsesstårta på Nellies vis

Prinsesstårta på Nellies vis
Foto: Andreas Lundberg/TV¤

Fräsch variant på prinsesstårtan med bärmousse och hallonkräm under vackert blå marsipan.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar junior.

19 november 2015
Visa mer

Du behöver

Sockerkaka

  • 5 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 dl hett vatten

Vaniljsås

  • 2 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk vaniljsocker

Bärmousse

  • 250 g färska hallon och blåbär
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde

Jorddgubbsröra

  • 800 g jordgubbar
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 rulle blå marsipan, till dekoration
  • gul sockerpasta, till dekoration
  • rosa sockerpasta, till dekoration
  • guldiga sockerdekorationspärlor

Gör så här

  1. Sockerkaksbotten
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner det i äggsmeten och varva med det heta vattnet. Rör om försiktigt med en slickepott.
  4. Smöra och mjöla en form som är ca 22 cm i diameter. Häll i smeten.
  5. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter.
  6. Vaniljsås
    Ta en kastrull och häll ner alla ingredienser utom potatismjölet som du siktar ner.
  7. Sjud såsen under omrörning så att den inte bränner i botten.
  8. Sjud såsen tills den börjar tjockna, ta av från värmen och låt den svalna.
  9. Bärmousse
    Vispa grädden tjock. Mosa bären lätt och blanda i vispgrädden tillsammans med vaniljsocker.
  10. Jordgubbsröra
    Noppa jordgubbarna och skiva dem tunt. Blanda om med sockret.
  11. Montering
    Dela sockerkakan i tre lika stora delar.
  12. Börja med att bre på ett lager med jordgubbsröra på första lagret av sockerkakan.
  13. Sätt på nästa del av sockerkakan och bre på all bärmousse.
  14. Lägg på nästa lager av sockerkakan och bre på vaniljkrämen. Avsluta med ett tunt lager grädde.
  15. Avsluta med att lägga på det blå marsipanlocket på hela kakan.
  16. Dekorera tårtan
    Kavla ut gul sockerpasta 0,5 cm tjockt mellan två bakplåtspapper så att den inte fastnar.
  17. Rita en prinsesskrona som en mall att skära ut sockerpastan ur. Det som blir över när du skurit ut kronan använder du till bollar på kronan.
  18. Blommorna gör man av rosa sockerpasta. Tryck ut blommorna med hjälp av blomformar. Avsluta med guldiga sockerdekorationspärlor.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept