Prinsessbakelser

Prinsessbakelser
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Prinsessbakelser

15 ingredienser

Ett grundrecept på vackra prinsessbakelser, låt fantasin flöda och dekorera din bakelse med marsipan, frukter, bär eller vad du vill!

Ingredienser

portioner bakelser

vaniljkräm

  • 1 vaniljstång
  • 250 g mjölk
  • 50 g strösocker
  • 60 g äggula
  • 25 g majsstärkelse
  • 30 g smör

Bottnar

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 dl vatten

Montering

  • hallonsylt (eller färska hallon)
  • grädde, vispad
  • marsipan
  • valfri dekoration

Gör så här

Vaniljkräm

  1. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna, lägg i en kastrull.
  2. Koka upp mjölk, hälften av sockret och vaniljstången.
  3. Vispa ägggulor, resten av sockret & maizena luftigt.
  4. När vaniljmjölken har kokat upp, häll hälften i äggulevispet och blanda.
  5. Häll tillbaka äggvispet med halva mjölken i kastrullen med resten av den varma vaniljmjölken i kastrullen.
  6. Koka upp, rör hela tiden med en slickepott eller visp. Sila genom en trådsil och tillsätt smöret, blanda och kyl.

Bottnar

  1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner mjöl och bakpulver. Rör tills smeten är slät och häll i vätskan.
  2. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna. Grädda på 250 grader i 5 minuter.
  3. Låt kakan svalna och stansa ut 12 bakelsebottnar cirka 7–8 cm i diameter med hjälp av en rund utstickare

Montering

  1. Spritsa ut en ring av vaniljkräm på den första botten, lägg i hallonsylt eller hela hallon.
  2. Lägg på den andra botten. Lägg på ett tunt lager vispad grädde på kanterna och ovanpå den översta botten
  3. Kavla ut valfri marsipan tunt, skär remsor så att de räcker runt hela bakelsen och sticker upp 1-2 cm ovanför bakelsen. Spritsa grädde ovanpå och innanför marsipansargen, dekorera valfritt.