Prins Alexanders tårta

60 m
8 - 10
Prins Alexanders tårta
Foto: Jessica Frej
Från Nyhetsmorgon

En saftig tårtbotten med mycket smak av kryddor och vacker färg av rödbetor. Tårtbotten och fyllningen är gluten- och mjölkfri vilket gör att den passar perfekt på alla slags kalas. /Jessica

9 september 2016
Visa mer
60 m
8 - 10

Du behöver

Tårtbotten

  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 2 dl maizena
  • 2 dl havremjöl (märkt glutenfritt om du har celiaki)
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 msk ingefära
  • 1 msk kanel
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 150 g rödbetor, finrivna
  • 100 g mjölkfritt smör, smält
  • 0,5 dl koncentrerad äppeljuice
  • glutenfritt ströbröd eller kokos till formen

Äpplefyllning

  • 6-7 svenska äpplen
  • 1 dl calvados
  • 1 dl socker

Gräddtopping

  • 4 dl vispgrädde (kan bytas mot mjölkfri)
  • 4 dl crème fraiche (kan bytas mot mjölkfri)
  • 3 msk vaniljsocker

Montering

  • 1 rödbeta (ca 100 g)

Gör så här

  1. Tårtbotten
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker med elvisp i 3 minuter.
  3. Blanda samman de torra ingredienserna och vispa ner de i äggsmeten.
  4. Tillsätt rödbetor, smör och äppeljuice. Vispa i ytterligare 3 minuter.
  5. Smöra och bröa en springform. Häll smeten i formen och grädda i 40 minuter. Låt kakan svalna och dela sen i två eller tre delar.
  6. Äppelfyllning
    Kärna ut och skär äpplena i små kuber, behåll skalet.
  7. Koka upp äppelkuberna med calvados och socker. Låt koka i 30 minuter och låt sedan svalna.
  8. Gräddtopping
    Vispa grädden lätt. Tillsätt crème fraiche och vaniljsocker och vispa till en tjock fluffig kräm
  9. Montering
    Bred ut all äppelfyllning på ett eller två lager.
  10. Bred tunt med gräddtoppingen. Lägg ihop till en tårta och bred grädden runt om hela.
  11. Skala och finriv en rödbeta Lägg lite i handen och pressa över tårtan så den får ett vackert lilarött mönster.
  12. Låt stå ca 15 minuter innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept