Pastiera Napolitana con frutta candita - napolitansk kaka med kanderad frukt

Pastiera Napolitana con frutta candita - napolitansk kaka med kanderad frukt
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Pastiera Napolitana con frutta candita - napolitansk kaka med kanderad frukt

18 ingredienser

Fruktig och söt kaka som passar perfekt till en riktig italiensk espresso.

Ingredienser

portioner

Deg

  • 8 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk honung
  • 1 citron, rivet skal

Fyllning

  • 2 dl bovete, helt skalat
  • 4 dl mjölk
  • 75 g smör
  • 1 citron, rivet skal
  • 500 g ricotta
  • 4 dl strösocker
  • 5 ägg
  • 2 äggulor
  • 1 apelsin, rivet skal
  • 100 g kanderad frukt, i tärningar, t ex apelsin
  • 1 tsk vaniljsocker
  • florsocker

Gör så här

  1. Deg: Häll mjölet på en arbetsyta och gör en grop i mitten. Kläck äggen i gropen och häll i socker, smör, honung och citronskal. Arbeta ihop till en smidig deg.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Fyllningen: Skölj bovetet först i hett och sedan i kallt vatten. Häll mjölk i en kastrull, tillsätt bovete, smör och citronskal. Låt blandningen sjuda under omröring i cirka 10 minuter eller till dess mjölken kokat in och blandningen har en konsistens som lös gröt. Ta kastrullen från värmen och låt den kallna.
  4. Vispa ricottan med socker, ägg, äggulor, blanda i apelsinskal, kanderad frukt och vaniljsocker. Tillsätt den kokta boveten i och rör om till en jämn smet.
  5. Smörj en form med löstagbar botten med en diameter på 24 cm.
  6. Kavla ut degen och klä formen. Degen ska täcka formens botten, kant och nå ut över kanten, 2-3 cm så att den kan vikas in över kakan när fyllningen lagts i. Spar en liten degbit för att göra remsor som kan läggs på kakan.
  7. Häll fyllningen i formen. Vik in kanterna över fyllningen och lägg degremsor som ett galler över kakan.
  8. Grädda i cirka 1 – 1 ¼ timme. Låt kakan svalna på ett galler, strö över florsocker.