Skölj auberginer och skär dem på längden i ½ cm tjocka skivor. Behåll skalet på. Lägg skivorna på en lutande skärbräda, stö över salt och låt stå i cirka 30 minuter, så att den bittra saften rinner ut. Torka av auberginskivorna lite lätt med hushållspapper.
Tomatsås: Värm olivoljan en kastrull. Låt löken fräsa långsamt i oljan utan att den tar färg. Tillsätt tomater och salt. Låt puttra under lock på svag värme i ca 30 minuter. Ta upp och kasta löken. Ställ kastrullen åt sidan.
Värm olivolja i en stekpanna och bryn kalvfärsen i 2-3 minuter. Häll över färsen i en skål och låt svalna. Tillsätt brödsmulor, ägg, mjölk, parmesanost pinjenötter. Smaka av med salt och peppar.
Stek auberginskivorna i solrosolja tills de känns mjuka.
Häll lite av tomatsåsen i botten på en ugnseldfast form. Lägg i auberginskivor, fördela färsblandningen jämnt över auberginen, pensla med äggvispet och bred på ett lager tomatsås. Fortsätt att varva och avsluta med tomatsås.
Gratinera i ugn 15-20 min. När några minuter kvarstår av gratineringstiden,lägg på några ostskivor, som får smälta ner.