Pridetårta med marsipan - se & gör

Du behöver

  • 12 ägg
  • 12 dl strösocker
  • 12 dl vetemjöl
  • 9 tsk bakpulver
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl vatten, varmt
  • färgämnen (lila, blå, grön, gul, orange och röd)
  • 6 aluminiumformar à 6 dl
  • smör, till formarna
  • ströbröd, till formarna

Fyllning

  • 4,5 dl vispgrädde
  • 600 g färskost
  • 1,5 dl florsocker
  • 2-3 citroner, finrivet skal och saft

Topping

  • 1 vitt marsipanlock till tårta
  • blommor av sugarpaste, till dekoration
  • silverkulor, till dekoration

Gör så här

  1. Bottnar
    Sätt ugnen på 230 grader.
  2. Socker och ägg vispas.
  3. Sikta och blanda vetemjöl och bakpulver. Vänd ner torrvarorna i äggvispet. Rör i mjölk och vatten.
  4. Dela smeten i 6 skålar. Färga lila, blå, grön, gul, orange och röd. Vänd försiktigt i färgen så smeten behåller luftigheten. Häll smeten i smorda och bröade formar (à 6 dl, ca 150-200 g smet per form). Fyll formarna till 2/3 ungefär.
  5. Grädda formarna mitt i ugnen, ca 5-8 minuter. Låt bottnarna svalna.
  6. Skär rent bottnarna så att de blir jämna.
  7. Fyllning
    Vispa grädde och vänd ner övriga ingredienser till fyllningen.
  8. Montera
    Spritsa fyllningen på bottnarna, bygg på med nya lager allt eftersom. Stryk ut fyllningen över hela tårtan så det blir så jämnt som möjligt.
  9. Täck tårtan med marsipan. Dekorera med blommor av sugarpaste och silverkulor om du vill.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept