Pridetårta

Pridetårta
Foto: TV4

Tårta med bottnar i alla regnbågens färger. Smaksatt med fläder, jordgubb och vanilj.

Det finns inget som är så barndom för mig som mammas flädersaft. Den stora emaljgrytan som hon kokade den i, berget av blommor i köket, det eviga rörandet och hur det hälldes upp på flaskor som räckte hela vintern. Så när jag ska göra tårta är det självklart den smaken jag baserar det på. Därtill barndomens jordgubbar... På den tiden man cyklade med mamma till jordgubbarnas självplockning, satte sig med en spann i de långa raderna av jordgubbsplantor och åt sig mätt medan mamma fick plocka... Det kombinerar jag med en av de saker som betyder allra mest för mig - regnbågens färger.
Oskuldsfull vit på utsidan, och total prideparad på insidan. /Rickard

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

21 maj 2015
Visa mer
2 h

Du behöver

Botten

  • 8-9 ägg
  • 180 g socker
  • 160 g potatismjöl
  • 120 g vetemjöl
  • vaniljstång
  • 5-6 tsk bakpulver
  • färg
  • flädersaft

Bärfyllning

  • 0,5 l jordgubbar
  • 100 g socker
  • lime, skalet

Krämfyllning

  • 250 färskost
  • 3 dl grädde
  • vaniljstång
  • 120 g florsocker
  • citron, skalet

Garnering

  • vit marsipan eller fondant
  • blommor av sugarpaste

Gör så här

  1. Botten
    Vispa 8-9 ägg o 180 g socker skitlänge.
  2. Sikta i potatismjöl, vetemjöl, rejält med vaniljstång och bakpulver.

  3. Väg upp ca 145 g smet och färga respektive del röd, orange, gul, grön, blå och violett. Grädda i engångsformar (som du sen diskar och använder igen såklart) i 175 grader i 10-20 minuter.
  4. När bottnarna kommer ut ur ugnen pensla dem med flädersaft blandat med det rinnande avkoket av bärfyllningen.
  5. Bärfyllning
    Koka upp nästan 0,5 liter skivade jordgubbar, socker och limeskal och låt svalna.
  6. Bred det mellan de övre röda lagren tillsammans med skivade färska jordgubbar högst upp.
  7. Krämfyllning
    Blanda färskost och hårt vispad grädde med vaniljstång, florsocker och rivet citronskal. Fyll mellan de gröna/blå/violetta lagren. Varva och ha ett lager överst.
  8. Lägg sedan över utkavlad vit marsipan eller fondant och dekorera så vackert du överhuvudtaget kan med handmålade blommor i sugarpaste.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept