Pressylta

Pressylta
Foto: TV4

En hemgjord pressylta smakar så mycket mer än en färdigköpt, även om det är lite pyssel att göra den. Är man inte förtjust i tanken att koka den på grishuvud, kan man använda bogfläsk i stället.

26 januari 2009
Visa mer
810

Du behöver

  • 0,5 färskt grishuvud, ca 3 kg
  • extra svål, t. ex. från julskinkan
  • (eller 1-1 1/2 kg bogfläsk + ytterligare fläsksvålar)
  • 1,5 kg kalvkött, bok eller rygg
  • 4 msk salt
  • 10 vitpepparkorn
  • 10 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 stor skivad morot
  • 1 stor gul lök, grovhackad

Syltan:

  • 2 tsk grovkrossad kryddpeppar
  • 3-4 tsk salt
  • 5-6 blötlagda gelatinblad

Gör så här

  1. Väljer man att göra syltan på grishuvud, lägg det i blöt i kallt vatten över natten. Använder man bogfläsk och svål räcker det att blötlägga det i några timmar tillsammans med kalvköttet.
  2. Lägg allt kött i en gryta och häll på nytt vatten så att det täcker. Koka upp och skumma väl. Tillsätt salt, kryddor och grönsaker. Koka sakta och skumma ibland. Koka i 1 1/2-2 timmar, tills köttet är välkokt.
  3. Ta upp köttet och låt det svalna. Bred ut en blöt, väl urvriden handduk i en bunke. Lägg svålen i bottnen och upp längs sidorna. Varva fläsk och kalvkött med kryddpeppar, salt och gelatinblad. Lägg svål överst.
  4. Knyt ihop handduken kring syltan och låt den få ett uppkok i buljongen, gärna med en tallrik i botten på grytan så att syltan inte fastnar.
  5. Lägg tillbaka syltan i bunken och placera en tyngd ovanpå. Låt syltan stå svalt tills den kallnar. Ju mer noga man är med att pressa syltan, desto lättare går det sedan att skära vackra, marmorerade skivor när syltan ska serveras.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept