Potkäs på tallrik

Potkäs på tallrik
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Potkäs på tallrik

6 ingredienser

Potkäs är en klassisk resträtt. När konjak och kryddor fått göra sitt med ostresterna är konsistensen fint krämig och smaken pikant bitsk. Servera nyrostat knäckebröd till, och gärna knapriga rädisor.

Ingredienser

portioner
  • 200 g väl lagrad ost
  • 75 g stark ädelost eller roquefort
  • salt
  • 3 msk cognac (eller brännvin)
  • 1 msk kummin (eller fänkål eller 1/2 dl blad av färska kryddörter, t ex persilja, gräslök, krasse eller basilika)
  • 5 msk smör, mjukt

Gör så här

  1. Skär den hårda osten i kuber och ädelosten i mindre bitar. Kör den hårda osten tillsammans med salt och kryddor eller bladkryddor i matberedare eller mixer på hög hastighet i 10 sekunder.
  2. Tillsätt ädelost, smör och konjak. Kör på hög hastighet 10 sekunder till en smidig massa. Packa massan i en kruka eller burk med lock och ställ i kylen 1–2 timmar före servering. Håller upp till 2 veckor i kylen.