Det är alldeles för ofta vi betraktar potatis som ett tillbehör till olika rätter i stället för att låta den vara huvudsaken. Välj en riktigt god potatissort till den här rätten.
Skala potatisen, skiva schalottenlöken på längden, plocka bladen av persiljan, strimla citronskalet och skala vitlöken. Skala rödbetorna och skär i mindre bitar liksom löken och tomaterna.
Rödbetspuré: Låt löken mjukna i lite olja. Tillsätt tomater, rödbetor, vinäger och lite vatten. Koka under lock ca 15 minuter och mosa sedan rödbetorna för hand eller i matberedare. Purén blir grov, eftersom vinägern hindrar rödbetorna från att mjukna.
Potatisragu: Raspa av skalet från 1/4 av citronen. Koka potatisen under lock i så lite vatten att det nätt och jämnt täcker, tillsammans med citronskal, schalottenlök, vitlök, smör, salt och nymalen peppar. En simmig sky bildas. Lägg i persiljebladen och koka utan lock de sista 5 minuterna. Då avdunstar vätskan lagom till att potatisen är färdig. Krydda potatisragun med salt och peppar, rör i crème fraiche, hetta upp och servera het.