Potatisplättar på potatismos

Potatisplättar på potatismos
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Potatisplättar på potatismos

4 ingredienser

Ett lysande sätt att bli av med överblivet potatismos. Ät gärna plättarna med lingonsylt eller stekt bacon. Använd ett litet ägg om du har kvar mindre än 5 dl mos. Om du steker plättarna i hälften smör och hälften majsolja så bränner de inte fast lika lätt. Majsolja har nämligen högre brännpunkt än smör.

Ingredienser

portioner
  • 5 dl överblivet potatismos
  • 1 ägg
  • salt
  • 1-2 msk smör

Gör så här

  1. Lägg potatismos och ägg i en stor skål. Krydda med salt och blanda väl.
  2. Smält 1 msk smör i en stor stekpanna. Lägg 1/2 dl potatissmet till varje plätt i pannan. Platta ut smeten med baksidan av en stekspade eller forma blandningen till knubbiga burgare. Stek tills de fått färg, ca 3-4 minuter på varje sida.
  3. Beroende på storleken på stekpannan och mängden potatissmet kanske du behöver steka plättarna i två omgångar. Tillsätt ytterligare 1 msk smör i pannan innan du steker nästa laddning. Servera genast.