Potatismos för två

Potatismos för två
Foto: TV4

All potatis kan mosas, även om mjöliga sorter som King Edward, Asterix, Hertha och Matilda är lättare att mosa. Mandelpotatis kostar lite mer, men ger ett otroligt gott, nästan gult, mos. Mjölken ger ett luftigare mos.

26 augusti 2009
Visa mer
2

Du behöver

  • 2 stora potatisar
  • 0,5 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Skala potatisarna och halvera dem. Lägg bitarna i en kastrull och täck dem med vatten. Låt koka upp på hög värme. Sänk sedan värmen till medel och koka under lock, ca 20 minuter. Häll av vattnet när potatisarna är färdigkokta. Låt dem ligga i kastrullen med locket på så att de hålls varma.
  2. Värm mjölk och smör i en annan kastrull tills smöret smält. Ta bort kastrullen från värmen och ställ den åt sidan.
  3. Mosa potatisen med en potatisstöt, i en potatispress eller med en gaffel och försök få bort så många klumpar som möjligt - om du inte tillhör dem som faktiskt gillar potatisklumpar. Tillsätt sakta mjölk- och smörblandningen medan du rör om med all kraft. En annan variant är att använda elvisp. Krydda med salt och peppar och servera.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept