Potatiskrona med gräddfil

Potatiskrona med gräddfil
Foto: TV4

En annorlunda potatisrätt som passar både som tillbehör eller ensam. Ett bra alternativ för vegetarianer.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • ca 1 kg potatis
  • 2 st små purjolökar
  • ev 1 klyfta vitlök
  • 1 msk salt
  • 1 msk vetemjöl
  • salt och svartpeppar
  • matfett
  • 2 dl gräddfil
  • 2 msk chilisås
  • 1 krm paprikapulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°/275°. Smöra en ringform väl.
  2. Skala potatisen och riv den grovt. Strimla purjon fint. Ta undan ca 1 dl purjo och blanda resten med potatisen i en skål. Tillsätt ev. pressad vitlök samt mjöl och kryddor. Fyll potatisen i formen och platta lätt till med handen. Lägg några klickar matfett överst. Grädda ringen mitt i ugnen ca 25-35 min. Vänd upp på fat. Är den alltför blek på undersidan kan man sätta in fatet i 275° övervärme 5-10 min.
  3. Rör ut gräddfilen med lite mjölk. Smörfräs purjon blank och mjuk i en kastrull.
  4. Smaksätt gräddfilen med chili och paprika och slå den över potatisen. Strö purjon över och servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept