Potatisgratäng med ost

Potatisgratäng med ost
Foto: TV4

Ofta har vi goda ostar på julbordet. Ett bra sätt att ta tillvara ostarna innan de blir alltför bedagade är att riva dem och använda dem i en gratäng med potatis. Njut gratängen med skinka, tunga, rökt renstek eller fårfiol, eller bara som en gratäng!

26 augusti 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 dl riven restost
  • 1 kg potatis, mjölig sort
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • salt och malen svartpeppar
  • 1 dl riven ost att strö över

Gör så här

  1. Riv all restost och skala och skiva potatisen. Smörj en ugnssäker form med lite olja.
  2. Varva potatis och riven ost i formen, spara 1 dl ost att strö över senare. Blanda kryddor, mjölk och grädde och slå blandningen över gratängen, grädda i 200° i ca 40 minuter.
  3. Strö över den sparade osten och grädda ytterligare 20 minuter. Tips: Du som tänker på vikten kan byta ut gräddmjölken mot jordärtskocksoppa.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept