Potatisgratäng med ost

Potatisgratäng med ost
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Potatisgratäng med ost

7 ingredienser

Ofta har vi goda ostar på julbordet. Ett bra sätt att ta tillvara ostarna innan de blir alltför bedagade är att riva dem och använda dem i en gratäng med potatis. Njut gratängen med skinka, tunga, rökt renstek eller fårfiol, eller bara som en gratäng!

Ingredienser

portioner
  • 2 dl riven restost
  • 1 kg mjölig potatis
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 dl riven ost, att strö över

Gör så här

  1. Riv all restost och skala och skiva potatisen. Smörj en ugnssäker form med lite olja.
  2. Varva potatis och riven ost i formen, spara 1 dl ost att strö över senare. Blanda kryddor, mjölk och grädde och slå blandningen över gratängen, grädda i 200° i ca 40 minuter.
  3. Strö över den sparade osten och grädda ytterligare 20 minuter. Tips: Du som tänker på vikten kan byta ut gräddmjölken mot jordärtskocksoppa.