Potatisgratäng med mjölkkokt potatis

Potatisgratäng med mjölkkokt potatis
Foto: TV4

Genom att koka den skivade potatisen i några minuter blir gratängen härligt krämig. Använd en mjölig potatissort till gratäng.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg potatis
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • salt och malen svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 1 dl riven ost
  • olja till formen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala vitlöksklyftorna. Skala potatisen och skiva den i 3 mm tunna skivor.
  2. Koka upp grädde och mjölk, lägg ner potatisen och pressa ner vitlöken. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda utan lock i ca 10 minuter.
  3. Smörj en ugnssäker form och häll över potatisblandningen. Klicka på smöret, strö över riven ost och gratinera i 15- 20 minuter eller tills potatisen är mjuk och gratängen fått färg.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept