Det här är en typiskt slovakisk rätt från de centrala delarna av landet, Orava, Liptov och Detva. Den består av potatispasta serverad med fetaost och rökt fläsk. Riktig husmankost, alltså.
Ingredienser
1 kg potatis
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 ägg
salt
4 l vatten
Till servering:
400 g rökt fläsk
100 g fetaost
2 msk mjölk
Du behöver också:
en sil med stora hål
hålslev
Gör så här
Skala och riv potatisen fint. Tillsätt mjöl, mjölk, ägg och salt. Blanda till en ganska lös deg. Koka upp vattnet i en stor gryta. Lägg degen i en sil med stora hål och tryck ner degen i det kokande vattnet.
När degbitarna är klara flyter de upp. Ta upp med hålslev och låt vattnet rinna av. Håll dem varma.
Tärna det rökta fläsket fint och knaperstek. Smula fetaosten och blanda den med mjölken. Hetta upp.
Lägg upp den heta gnocchin på varma tallrikar. Häll fetablandningen över och garnera med fläsktärningarna.