Potatisgnocchi

Potatisgnocchi
Foto: TV4

Det här är det italienska kökets svar på kroppkakor, fast i miniformat. Namnet uttalas ”njååki”, ungefär. Använd en mjölig potatissort. Till gnocchin har vi lagat en tomatröra, men den kan serveras på samma sätt som pasta, till i stort sett allting.

26 januari 2009
Visa mer

Du behöver

  • 750 g potatis
  • 2 äggulor
  • 60 g smör
  • 2,5-3 dl vetemjöl
  • salt
  • riven muskotnöt

Till kokning:

  • 3 liter vatten
  • 2 msk salt
  • smör till formen

Tomatröra:

  • 8 mogna tomater
  • 1 gul lök
  • 1,5 dl olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt och malen svartpeppar

Gör så här

  1. Skala potatisen, koka den mjuk och häll av vattnet. Pressa potatisen medan den fortfarande är ljummen. Vänd ner äggulorna, smöret, saltet och muskoten. Rör ner mjölet, lite i taget, tills det blir en smidig deg. Mängden mjöl kan variera.
  2. Rulla degen till en rulle, 2 cm tjock, och skär i halv centimeter- tjocka bitar. Tryck till dem lätt med en gaffel. Koka upp vatten och salt och sjud sedan gnocchin, ett lager i taget. När bitarna flyter upp till ytan är de klara. Lägg över dem i smord form efter hand och håll dem varma till servering.
  3. Tomatröra: Skala och hacka den gula löken. Skala vitlöksklyftan. Hacka tomaterna grovt. Fräs den gula löken i oljan, tillsätt tomaterna och pressa ner vitlöken. Krydda med salt och peppar och låt puttra i ca 10 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept