Potatiscurry med ingefära och chili

Potatiscurry med ingefära och chili
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Potatiscurry med ingefära och chili

15 ingredienser

Denna indiska rätt heter ursprungligen aloo dam. Aloo är potatis och dam betyder stänga in. Det syftar på locket som läggs på sist i tillagningen och tvingar in den fina aromen av ingefära, vitlök och chili i potatisen. Servera som tillbehör till kötträtter eller som huvudrätt med bröd.

Ingredienser

portioner
  • 500 g fast potatis
  • 2 msk matolja
  • 1 gul lök, i 4 klyftor
  • 3 klyftor vitlök, skalade
  • 2 cm färsk ingefära, grovt hackad
  • 1-2 gröna chilifrukter, i bitar
  • 1 msk citron, pressad
  • 3 hela nejlikor
  • 1 lagerblad
  • 2 kardemummakapslar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 kanelstång
  • salt
  • 1 tsk garam masala
  • färsk koriander

Gör så här

  1. Skala och koka små potatisar hela. Skala och dela större potatisar i trecentimeterstärningar. Koka upp lite vatten med 1 tsk salt, lägg i potatisarna och koka dem knappt färdiga, ca 10 minuter. Häll av vattnet och ånga av dem.
  2. Kör lök, vitlök, chili, ingefära och citronsaft till puré i mixer eller matberedare. Värm oljan till medelvärme i en kastrull och fräs kryddnejlikor, lagerblad och kardemumma ca 10 sekunder. Sätt till gurkmejan och rör i kryddpurén. Sjud på låg värme ca 10 minuter.
  3. Sätt till 1/2 dl vatten, kanelstång och ca 1 tsk salt. Lägg i potatisen och koka på svag värme under tättslutande lock ca 10 minuter. Strö över garam masala och hackad färsk koriander precis före serveringen.