Potatis sarladaise

2 h
6
2 h
6

Du behöver

  • 1,5 kg fast potatis
  • 50 g ankfett eller smör
  • 200 g karljohan-svamp
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 näve persilja, finhackad
  • 7-8 dl vispgrädde
  • havssalt och nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skala och skiva potatisen tunt. Låt skivorna ligga i diskhon under rinnande vatten några minuter så att stärkelsen tvättas bort.
  3. Hetta upp ankfettet (eller smöret) i en stekpanna. Stöt vitlöken och stek den i ankfettet tillsammans med karljohansvampen. Släng i persiljan på slutet. Ställ stekpannan åt sidan.
  4. Smörj en gratängform med lite ankfett eller smör. Varva potatisskivor och karljohanssvamp i rader så att hela formen täcks.
  5. Häll vispgrädde, salt och peppar i stekpannan. Koka upp och låt sjuda i några minuter. Smakerna kommer att koncentreras och grädden kommer att ta smak från svampen.
  6. Häll grädden över potatisen. Täck formen med folie och ugnsbaka gratängen mitt i ugnen i 1 timme. Sänk värmen till 160 grader, ta bort folien och gratinera i ytterligare 30 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept