Potatis- och purjolökssoppa med brödkrutonger

Potatis- och purjolökssoppa med brödkrutonger
Foto: TV4

Det är enkelt och det går snabbt att laga den här lena soppan. Brödkrutonger till är krispigt och gott. Soppan kan även kylas och serveras kall.

14 april 2009
4

Du behöver

  • 4-5 potatisar
  • 1 purjolök
  • 20 g smör
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 krm timjan
  • salt och vitpeppar
  • Brödkrutonger:
  • 2 skivor vitt bröd
  • 15 g smör

Gör så här

  1. Brödkrutonger: Skär bort kanterna på brödet, skär brödet i stavar och stek dem krispiga i smör.
  2. Skala och skölj potatisen och skär den i mindre bitar. Ansa, skölj och skiva purjolöken, endast den ljusa delen ska användas. Smält smör i en kastrull, lägg i purjolöken och låt den fräsa under lock tills den är mjuk, utan att ta färg.
  3. Lägg i potatisen, krydda med timjan, salt och vitpeppar. Lägg på lock och låt fräsa ytterligare några minuter. Tillsätt hälften av buljongen och låt sjuda på svag värme i 15 minuter. Mixa till puré. Häll tillbaka purén i kastrullen. Tillsätt resten av buljongen och värm långsamt upp till kokpunkten. Servera med brödkrutongerna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept