Potatis- och purjolökssoppa med brödkrutonger

Potatis- och purjolökssoppa med brödkrutonger
Foto: TV4

Det är enkelt och det går snabbt att laga den här lena soppan. Brödkrutonger till är krispigt och gott. Soppan kan även kylas och serveras kall.

14 april 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4-5 potatisar
  • 1 purjolök
  • 20 g smör
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 krm timjan
  • salt och vitpeppar
  • Brödkrutonger:
  • 2 skivor vitt bröd
  • 15 g smör

Gör så här

  1. Brödkrutonger: Skär bort kanterna på brödet, skär brödet i stavar och stek dem krispiga i smör.
  2. Skala och skölj potatisen och skär den i mindre bitar. Ansa, skölj och skiva purjolöken, endast den ljusa delen ska användas. Smält smör i en kastrull, lägg i purjolöken och låt den fräsa under lock tills den är mjuk, utan att ta färg.
  3. Lägg i potatisen, krydda med timjan, salt och vitpeppar. Lägg på lock och låt fräsa ytterligare några minuter. Tillsätt hälften av buljongen och låt sjuda på svag värme i 15 minuter. Mixa till puré. Häll tillbaka purén i kastrullen. Tillsätt resten av buljongen och värm långsamt upp till kokpunkten. Servera med brödkrutongerna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept