Potatis- och gräslöksomelett med rom och gräddfil

Potatis- och gräslöksomelett med rom och gräddfil
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Potatis- och gräslöksomelett med rom och gräddfil

15 ingredienser

En annorlunda omelett med en salig blandning av svenska sommarsmaker – fiskrom, rödlök, dill och gräddfil. Det går lika bra med lax-, forell- eller löjrom.

Ingredienser

portioner
  • 2 ägg
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 g mjölk
  • salt
  • svartpeppar

Fyllning:

  • 400 g potatis, kall kokt
  • 3 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl gräslök, finskuren

Till servering:

  • 4 msk gräddfil
  • 4 msk rödlök, finhackad
  • 2 tsk dill, finhackad
  • 120 g fiskrom
  • 1 citron, i fyra klyftor

Du behöver också:

  • en gjutjärnspanna med ugnssäkert handtag

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 °. Skiva potatisen och finhacka schalottenlöken. Hetta upp gjutjärnspannan och fräs schalottenlöken i smör utan att den tar färg. Tillsätt potatisen och krydda med salt och peppar. Vänd ner gräslöken och skaka pannan så att potatisen fördelas jämnt över bottnen.
  2. Vispa ihop äggen och blanda i grädde och mjölk. Häll blandningen över fyllningen i pannan och låt stå någon minut på svag värme. Sätt in stekpannan med omeletten i ugnen och baka den i 11–13 minuter, så att den stannar.
  3. Servera omeletten i pannan med gräddfil, lök, dill, rom och citron i skålar vid sidan av.