Pot au feu på kyckling med rosépepparsmör

Pot au feu på kyckling med rosépepparsmör
Foto: TV4

Att laga kött och grönsaker tillsammans i en stor gryta är en tillagningsmetod som har rötter långt bak i tiden. Då hängde grytan över elden i de franska köken och där tillagades all mat samtidigt. Pot-au-feu betyder just gryta på elden.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 kycklinglår
  • 12-16 små potatisar
  • 1 lagerblad
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 bit rotselleri
  • 2 morötter
  • 5 cm purjolök
  • 2-3 schalottenlökar
  • 1 fänkålsstånd
  • 50 g sockerärter
  • 8 gröna sparrisar
  • salt och malen vitpeppar

Rosépepparsmör:

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 msk rosépeppar
  • 1 msk hackad färsk salvia

Gör så här

  1. Skala rotsellerin och tärna den grovt. Skala och skär den ena moroten i slantar. Ansa purjolöken och strimla den grovt. Skala potatisarna. Lägg kyckling, lagerblad, rotselleri, timjan, morot, purjolök, och potatisar i en kastrull. Slå på vatten så att det täcker och sjud under lock i 20 minuter. Ta upp kycklingen och potatisen och lägg dem åt sidan. Sila över buljongen i en ren kastrull.
  2. Skala schalottenlöken och den andra moroten. Skär dem och fänkålen i mindre bitar. Koka upp buljongen och sjud grönsakerna mjuka i ca 5 minuter. Ansa sockerärter och sparris och låt dem koka med i någon minut mot slutet. Krydda med salt och peppar.
  3. Blanda smör, rosépeppar och salvia och vispa kraftigt. Skär ut benen ur kycklinglåren och lägg i kyckling och potatis i buljongen. Fördela grytan i varma djupa tallrikar och lägg en klick smör överst.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept