Portvinssås

Portvinssås
Foto: TV4

Portvinssås passar till ljust kött och fågel. Alkoholen kokar bort och kvar i din sås blir vinets läckra aromer.

18 november 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl portvin
  • 4 dl ljus köttbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar

Gör så här

  1. Finhacka schalottenlöken. Smält smöret i en kastrull. Fräs schalottenlöken i smöret utan att den tar färg. Ta av från värmen och rör ner i mjölet. Koka upp vinet och buljongen i en annan kastrull.
  2. Ställ tillbaka den första kastrullen på plattan. Spä redningen med den varma vätskan, lite i taget. Rör hela tiden. Krydda med salt och peppar.
  3. Låt såsen puttra på svag värme utan lock i 10 minuter. Rör om då och då. Sila såsen. Servera den i uppvärmd såsskål. Du värmer skålen enklast genom att fylla den med varmt vatten en stund. Torka noga innan du häller i din portvinssåss.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept