Porterstekt på ren

Porterstekt på ren
Foto: TV4

Visst, köttet tar ett par timmar att tillaga, med sedan har man verklig snabbmat hemma: bara att värma och servera. Passar även att göra på såväl älgstek som helt nötkött. Helstekta champinjoner och små schalottenlökar är gott till.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • ca 1,5 kg benfri renstek
  • vetemjöl
  • 2 tsk timjan
  • 6 enbär
  • 6 svartpepparkorn
  • 1,5 tärning nötbuljong
  • 1 gul lök, i klyftor
  • 2 klyftor vitlök, delade
  • 1 fl porter
  • 2 dl ospädd svart vinbärssaft
  • 1 dl kinesisk soja
  • ev 1 msk arrowrot till redning

Gör så här

  1. Rulla den okryddade steken i vetemjöl. Lägg den i gryta. Stick in en termometer i den tjockaste delen av köttet. Tillsätt övriga ingredienser till grytan. Sjud under lock till 70-75 grader, det tar ca 1 1/2 timme.
  2. Låt steken ligga i sin lag över natten. Ställ den kallt när den har svalnat.
  3. Ta upp köttet och sila ner skyn i en kastrull. Koka upp och red eventuellt av den med lite arrowrot. Skiva köttet. Lägg ner det i grytan och slå skyn över. Servera med smörsvängda grönsaker.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept