Porterhouse steak med smörstekta primörer

Porterhouse steak med smörstekta primörer
Foto: TV4

Porterhouse steak med smörstekta primörer

Av: Jonas - Järvsö

Från: Halv åtta hos mig

35 ingredienser

5 h

En riktigt saftig stek som har fått gå i ugnen i flera timmar, severas med smörsteka primörer, bearnaise, chimichurri och vitlökssmör.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 bakpotatisar
  • salt
  • peppar
  • ca 1,5 kg porterhousestek med ben

Vitlökssmör

  • 50 g smör
  • 2 klyftor vitlök, pressad
  • färsk persilja, hackad
  • salt
  • peppar

Chimichurri

  • 1 knippe koriander
  • 1 knippe persilja
  • 1 gul lök
  • 1 msk moonshine
  • 1 msk punsch
  • 1 limefrukt, saften
  • vitlök
  • chilifrukt (efter smak)
  • olivolja

Bearnaisesås

  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk gul lök, finhackad
  • 4 vitpepparkorn, krossade
  • 3 msk färsk dragon, hackad
  • 150 g smör, smält
  • 3 äggulor
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • salt

Smörkokta primörer

  • 1-2 morötter
  • 12 schalottenlökar
  • 12 sockerärtor
  • 12 gula vaxbönor
  • smör
  • salt
  • peppar
  • 8 cl bourbon
  • 8 cl punsch

Gör så här

Bakad potatis

  1. Sätt ugnen på 200 grader och baka potatisen i ugnen utan folie tills de blivit mjuka. Linda sedan in dem i folie.

Steken

  1. Salta och peppra steken och bryn därefter i panna för att få en fin yta. Grilla sedan på låg temperatur (65 grader) i ugnen till önskad innertemperatur, rekommenderat 56-58 grader. Det tar ca 4-5 timmar.

Vitlökssmör

  1. Rör ihop alla ingredienser. Bred ut smöret på bakplåtspapper och rulla ihop. Kyl det sedan.

Chimichurri

  1. Kör allt i en matberedare och tillsätt försiktigt olivolja tills allt går ihop.

Bearnaisesås

  1. Koka ner vitvinsvinäger, finhackad gul lök, krossade vitpepparkorn och 1 msk hackad färsk dragon.
  2. Smält 150 g smör och ställ åt sidan. Värm vatten i en bredbottnad kastrull för vattenbad. Tillsätt äggulor under vispning direkt i vinägerblandningen. Ställ den kastrullen i vattenbadet och vispa allt tjockt i ett par minuter. Tillsätt det smälta smöret, lite i taget, sakta.
  3. Blanda i finhackad persilja och resten av dragonen samt smaka av med salt.

Smörkokta primörer

  1. Hyvla morötterna i långa stänger med osthyvel, ca 8 st behövs. Skala löken.
  2. Förväll allt i ordentligt saltat vatten ca 5 minuter. Tag fyra foliebitar och fördela ut alla grönsaker jämt på arken. Lägg i en ordentlig smörklick i varje paket samt salta och peppra. Vik upp kanterna på paketen och töm i bourbon och punsch i varje paket.
  3. Förslut paketen så de blir täta. Lägg på dem ca 15 minuter på grillen alt ugnen ej alltför varmt.
  4. Servera primörknytena med köttet, potatisen, vitlökssmör, bearnaise och chimichurri.