Porterhouse steak med smörstekta primörer

5 h
4
Porterhouse steak med smörstekta primörer
Foto: TV4

En riktigt saftig stek som har fått gå i ugnen i flera timmar, severas med smörsteka primörer, bearnaise, chimichurri och vitlökssmör.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

20 mars 2017
5 h
4

Du behöver

  • 4 bakpotatisar
  • salt och peppar
  • ca 1,5 kg porterhousestek med ben

Vitlökssmör

  • 50 g smör
  • 2 klyftor vitlök, pressad
  • färsk persilja, hackad
  • salt och peppar

Chimichurri

  • 1 knippe koriander
  • 1 knippe persilja
  • 1 gul lök
  • 1 msk moonshine
  • 1 msk punsch
  • 1 lime, saften
  • vitlök, efter smak
  • chili, efter smak
  • olivolja

Bearnaisesås

  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk gul lök, finhackad
  • 4 krossade vitpepparkorn
  • 3 msk färsk dragon, hackad
  • 150 g smör, smält
  • 3 äggulor
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • salt

Smörkokta primörer

  • 1-2 morötter
  • 12 scharlottenlökar
  • 12 sockerärtor
  • 12 gula vaxbönor
  • smör
  • salt och peppar
  • 8 cl bourbon
  • 8 cl punsch

Gör så här

  1. Bakad potatis
    Sätt ugnen på 200 grader och baka potatisen i ugnen utan folie tills de blivit mjuka. Linda sedan in dem i folie.
  2. Steken
    Salta och peppra steken och bryn därefter i panna för att få en fin yta. Grilla sedan på låg temperatur (65 grader) i ugnen till önskad innertemperatur, rekommenderat 56-58 grader. Det tar ca 4-5 timmar.
  3. Vitlökssmör
    Rör ihop alla ingredienser. Bred ut smöret på bakplåtspapper och rulla ihop. Kyl det sedan.
  4. Chimichurri
    Kör allt i en matberedare och tillsätt försiktigt olivolja tills allt går ihop.
  5. Bearnaisesås
    Koka ner vitvinsvinäger, finhackad gul lök, krossade vitpepparkorn och 1 msk hackad färsk dragon.
  6. Smält 150 g smör och ställ åt sidan. Värm vatten i en bredbottnad kastrull för vattenbad. Tillsätt äggulor under vispning direkt i vinägerblandningen. Ställ den kastrullen i vattenbadet och vispa allt tjockt i ett par minuter. Tillsätt det smälta smöret, lite i taget, sakta.
  7. Blanda i finhackad persilja och resten av dragonen samt smaka av med salt.
  8. Smörkokta primörer
    Hyvla morötterna i långa stänger med osthyvel, ca 8 st behövs. Skala löken.
  9. Förväll allt i ordentligt saltat vatten ca 5 minuter. Tag fyra foliebitar och fördela ut alla grönsaker jämt på arken. Lägg i en ordentlig smörklick i varje paket samt salta och peppra. Vik upp kanterna på paketen och töm i bourbon och punsch i varje paket.
  10. Förslut paketen så de blir täta. Lägg på dem ca 15 minuter på grillen alt ugnen ej alltför varmt.
  11. Servera primörknytena med köttet, potatisen, vitlökssmör, bearnaise och chimichurri.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept