Pontus mixade grill

Från Nyhetsmorgon

Vi ser fram emot grillsäsongen och bjuder här på en härlig grillmix med tillbehör, en chiliaioli och mangoketchup.

Tigerräkor, jätteräkor, kungsräkor, dessa stora räkor, är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök

Naturskyddsföreningens hemsida

.

Pontus bjöd även på

Cheviche


Kryddgrillad ananas



Johan Franco Cerecedas vintips

Tahbilk Marsanne, art.nr. 6406, 94 kr

Se Pontus grilla i snöstormen


Se Pontus berätta mer om maten och Johan om vinet


11 februari 2011
Visa mer
6

Du behöver

På grillen

  • 6 st rödräkor (eller andra jätteräkor)
  • 300 g filé av Red mullet
  • 300 g fläskfilé av god kvalitet
  • 300 g majskycklingbröst
  • 300 g lammentrecote
  • 1 st vitlök
  • 50 g bladpersilja
  • 1 st citron, tvättad
  • 0,5 dl olivolja
  • Fänkålsfrö grovmalen
  • paprikapulver
  • Svartpeppar
  • pimentonpulver
  • spiskummin
  • salt

Tillbehör

  • 1 st zucchini
  • 1 st aubergine
  • 2 st röd paprika
  • 2 st fänkål
  • 2 st röda lökar, skalade
  • 1 st sötpotatis, stor
  • 1 st citron
  • 1 knippe oregano, färsk

Mangoketchup

  • 2 st mango, mogna
  • 1 st röd chili
  • champagnevinäger
  • socker

Chiliaioli

  • 2 st äggulor
  • 2 dl rapsolja
  • 3 msk chili and garlicpaste (finns i asiatiska butiker)
  • 1 st lime

Gör så här

  1. Chiliaioli
    Vispa äggulorna, chilipastan och saften från limen.
  2. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning.
  3. Smaka upp med salt.
  4. Mangoketchup
    Dela och kärna ur chilin, finhacka den.
  5. Skala och kärna ur mangon.
  6. Mixa till en slät creme.
  7. Smaka upp med vinäger, socker och salt. Den ska vara lite sötsur som ketchup.
  8. På grillen
    Blanda vitlök, persilja, citronzestet (skalet) och olivolja i en mixer och mixa till en gremolataolja.
  9. Skär ett snitt i stjärten på räkorna och gnid in den med oljan och salt.
  10. Putsa kycklingbrösten och salta och peppra med svartpeppar. Gnid även in dem med lite gremolataolja.
  11. Putsa bort alla hinnor från fläskfilén och gör en kryddblandning av de övriga kryddorna. Rulla fläskfilén i kryddblandningen och salta.
  12. Lammentrecoten saltas och peppras bara.
  13. Till fisken gör vi en rimlag med 0.5 dl salt och 5 dl vatten, lägger i fisken och låter den rimma i 10 minuter. Sen är det bara att hälla bort rimlagen.
  14. Skär upp i 6 st bitar.
  15. Nu är det dags att tända grillen.
  16. När glöden har blivit perfekt så är det bara att börja grilla! Börja med fläskfilén då den tar längst tid och sluta med räkorna då de bara behöver någon minut på grillen. Testa gärna med en stektermometer.
  17. Skär upp köttet och servera.
  18. Tillbehör
    Skär grönsakerna i lämpliga bitar, inte för små för då kan de ramla genom grillgallret.
  19. Marinera med olivolja, salt, citron och hackad oregano. Grilla!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept