Fiskgryta med musslor

4

Du behöver

  • 1 kg färska blåmussla (går bra med andra musslor)
  • 200 g sejfilé, ca
  • 200 g laxfilé
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 st schalottenlök
  • 3 dl torrt vitt vin
  • Lite timjan, färsk eller torkad
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 st apelsin
  • 1 st fänkål
  • 1 st rödlök
  • 0,5 st zucchini
  • vitt bröd
  • olivolja och smör till stekning
  • parmesan

Gör så här

  1. Tvätta musslorna noga.
  2. Låt musslorna stå med rinnande kallt vatten en stund.
  3. Är de smutsiga så tvätta dem med en scotchbrite och skrapa med kniv.
  4. Hacka schalottenlöken och fräs den i lite olivolja tillsammans med vitlök och timjan.
  5. Slå nu även i de tvättade och avrunna musslorna i grytan.
  6. Därefter vinet.
  7. Lägg sedan på locket och låt det koka några minuter.
  8. När musslorna är klara har de öppnat sig och är gula och fina. Öppnar de sig inte, eller är vita, så kasta musslorna för då var de döda innan kokning.
  9. Slå av musslorna och plocka ut några stora fina som du kan dekorera med vid servering.
  10. Plocka de övriga musslorna ur skalet och kasta skalen.
  11. Musselbuljongen är en fantastisk buljong och grund till såsen. Låt den reducera en liten aning.
  12. Slå i grädden.
  13. Riv i skal av en halv apelsin och pressa i juicen.
  14. Hacka persiljan fint.
  15. Skär fiskarna i tärningar och sjud försiktigt i buljongen.
  16. När de är klara, vänd ner musslorna och all persilja.
  17. Innan servering river du i det sista av apelsinen.
  18. Skär ner grönsakerna i skivor och stek dem utan coloration (utan att de får färg) i olivolja.
  19. Lägg dem sedan på toppen av grytan.
  20. Hittar du inte just de nämnda grönsakerna går det utmärkt med andra grönsaker också.
  21. Skär vitt bröd i stänger eller i tärningar.
  22. Stek sedan brödet i olivolja och lite smör.
  23. Låt rinna av på papper.
  24. Servera krutongerna bredvid grytan, tillsammans med lite riven parmesan.
    Enjoy!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept