Fisk- och skaldjursgryta med asiatiska smaker

Du behöver

  • 1 kg blåmussla
  • 300 g lax
  • 300 g torskfilé, eller liknande vit torksfisk
  • Pilgrimsmussla, hummer, räkor - efter tillgång smak och plånbok
  • röd paprika
  • Skogschampinjon
  • broccoli
  • lök
  • timjan
  • krossade tomater
  • vitt vin
  • vitlök
  • ingefära
  • cocosmjölk
  • råsocker
  • röd chili

Gör så här

  1. Tvätta blåmusslor noga, hacka gullök, vitlök och timjan, fräs i olivolja.
  2. Slå i musslorna och därefter generöst med torrt vitt vin.
  3. Koka under lock tills att skalen öppnat sig helt.
  4. Slå sedan av buljongen och koka den i grytan.
  5. Tillsätt krossade tomat, ingefära (färsk riven), chili röd och cocosmjölk.
  6. Låt koka i ca 30 min på svag värme.
  7. Smaka av med salt, peppar och lite råsocker för en bra balans.
  8. Tycker man mycket om chili kan man med fördel ha i mer sådan.
  9. Skär grönsakerna i fina trekanter, och låt sautera i olivolja på medelstark värme, så att dom behåller krisp och färg.
  10. Slå av på en tallrik med lite hushållspapper på.
  11. Dela champinjonerna i fyra delar, stek dom i smör och lite olja, slå av på samma tallrik. Salta och peppra grönsakerna.
  12. Skär fisken i tärningar, salta och peppra, koka fisken i ett bläck i ugnen, 125 grader i ca 7-8 min täckt av torrt vitt vin och lite schalottenlök som hackats.
  13. Slå i kokvätskan i grytan också. Vänd i fisken precis innan servering, försiktigt så bitarna ej går sönder.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept