Torsk- och jordärtskocksoppa

4

Du behöver

  • kind eller tunga av torsk, 1/p
  • mjöl
  • ägg
  • ströbröd
  • klar fiskbuljong av torsk (lök, rotselleri, purjo, vitpeppar, vatten, torskryggrad och skrov)
  • 2 schalottenlökar
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 4 normalstora jordärtskockor
  • 4 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 äggulor
  • 2 tsk olja av svart tryffel
  • 10 g tryffeljuice
  • 1 tsk brisure de truffe (hackad tryffel)
  • 1 msk champagnevinäger
  • 2 dl matolja
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Friterad kind och tunga
    Putsa kinder/tungor från hinnor.
  2. Strösalta lite grann för att få köttet ”kompakt”.
  3. Dubbelpanera i mjöl, ägg och ströbröd.
  4. Värm upp lite matolja i en kastrull, det är tillräckligt varmt när man ser att en bit vitt bröd blir gyllenbrunt.
  5. Fritera den panerade fisken tills den blir vackert gyllenbrun. Lyft upp med hålslev och låt rinna av på papper.
  6. Soppa
    Skala schalottenlök och jordärtskocka, skär i små bitar.
  7. Sautera i kastrull utan koloration (utan att det tar färg).
  8. Slå på vitt vin och låt detta koka ihop.
  9. Slå därefter i fiskbuljongen och reducera bort ca 25%.
  10. Slå därefter i grädde och crème fraiche och låt sjuda i 20 minuter.
  11. Mixa soppan i stark mixer, sila av genom fin sil.
  12. Smaka av med salt, peppar och torr vitvinsvinäger.
  13. Tryffeldressing
    Kläck äggulorna i en bunke.
  14. Slå i tryffeljuice och brisure av tryffel samt vinägern.
  15. Rör sedan detta med en visp och häll sedan sakta i olja och tryffeloljan.
  16. Smaksätt med salt, peppar och ev. vinäger.
  17. Vid servering
    Servera soppan i tallrikar, lägg i den friterade torsken och ringla över tryffeldressingen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept